18 godina od uvedene zabrane upotrebe vode za piće

18 godina od uvedene zabrane upotrebe vode za piće

Aktivisti “Zrenjaninske akcije” su danas, tačno u podne na centralnom zrenjaninskom trgu obeležili tužan jubilej, punih 18. godina otkad je sanitarni inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku APV doneo rešenje o zabrani upotrebe vode za piće. Simboličnim gestom, ostavljanjem torte ispred vrata Gradske kuće, pokušali smo, da po ko zna koji put, skrenemo pažnju javnosti na problem vodosnadbevanja u Zrenjaninu. Iako je gradska vlast posle uvođenja zabrane imala zakonsku obavezu i moralnu dužnost prema svojim sugrađanima da obezbedi alternativno snbadbevanje građana pitkom vodom, to do današnjeg dana nije učinjeno. Svi znamo kako izgleda svakodnevni život bez zdrave i pitke vode. Koliku cenu plaćamo svojim zdravljem, ličnim i gradskim finansijama. Sve dosadašnje vlasti su pokazale potpunu nekompetentnost i nedostatak stvarne namere da reše decenijski problem. Naprotiv, oni ga koriste kao izgovor za sumnjive, potencijalno visokokoruptivne, za grad štetne poslovne aranžmane, u potpunosti zanemarujući javni interes.

Poslednji takav pokušaj se završio potpunim krahom. Usvajanjem izmena Zakona o komunalnim delatnostima, kojim je omogućeno da privatne firme, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti, u pogon je pušteno postrojenje u vlasništvu “Gruppo Zilio” za preradu vode. Krajnji ishod je bio takav da prema rezultatima “JKP Vodovod i kanalizacija” ovo postrojenje nije zadovoljilo nijedan od propisanih, potrebnih standarada za snadbevanje grada zdravom, pijaćom vodom.

Posle dva neuspela pokušaja prodaje postrojenja, dan uoči neslavne godišnjice, obeledanjeno je da je pokretna i nepokretna imovina zrenjaninskog preduzeća “Fabrika vode” prodata firmi „Pannonian water“ iz Beograda, koji je opet u vlasništvu “Emserb Water”, a koja je deo “Metito Grupe” kojoj je i ovaj put direktnom pogodbom kao i u slučaju projekta prečićavanja otpadnih voda omogućeno bavljenje strateškom uslugom od javnog značaja za grad Zrenjanin. Postavljla se pitanje u čijem je interesu da se javni resursi prepuštaju privatnim kompanijama. Da li će se gradske vlasti usuditi da po ubrzanoj proceduri puste u rad pogon koji je van funkcije već duže vreme kako bi to sebi pripisale kao uspeh pred predstojeće izbore u aprilu? Da li su svi oni koji su uključeni u ovaj projekat svesni da bi ovakvim nesmotrenim potezima mogli potencijalno da ugroze bezbednost i zdravlje građana Zrenjanina?

“ZRAK” ostaje posvećen ideji borbi za čistu vodu, a prvi korak bi bio poništenje spornog Zakona o izmeni zakona o komunalnim delatnostima iz 2018.

Do pobede!

Za Zrenjanin!

(Visited 13 times, 1 visits today)