AKO SE NE PROMENI ZAKON, GRAĐANI CELE SRBIJE LAKO MOGU BITI U PRILICI DA MOLE ZA VODU, KAO ŠTO JE TO PRIMER KOD NAS.

AKO SE NE PROMENI ZAKON, GRAĐANI CELE SRBIJE LAKO MOGU BITI U PRILICI DA MOLE ZA VODU, KAO ŠTO JE TO PRIMER KOD NAS.

Želimo da okupimo sve koji nemaju zdravu vodu za piće u svojim kućama – poruke koje smo poslali danas iz Medija centra u Beogradu.

Peticiju “Voda je tvoje pravo, a ne luksuz” koju smo pokrenuli i gde tražimo izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. do sada je potpisalo 6.000 ljudi.

“Potpuno je poražavajuće da grad nema vodu. Mi kroz peticiju hoćemo da podržimo Zrenjanin”, poručila nam je danas Marina Pavlić, iz “Kreni-promeni”. Ona je rekla da ako ovako specifičan problem nije rešen 17 godina, to pokazuje nesposobnost lokalne samouprave i ignorisnje države. Naglasila je da su ljudi u Srbiji upućeni u situaciju u našem gradu.

Namera ZRAK-a je bila stvaranje mreže građana koji imaju isti problem. Svedoci smo perfidne privatizacije vode. Voda je nacionalno dobro Srbije. Ona je vlasnistvo građana Srbije.

Sati nas dele od drugog pokušaja prodaje fabrike vode. Mi ne znamo ni pod kojim uslovima se ona prodaje. To postrojenje obavijeno je kriminalom i korupcijom. Pozivamo na odgovornost sve uključene u kriminalne radnje. Nećemo odustati dok odgovorni iz prethodne i sadašnje vlasti ne odgovaraju. Oni su i dalje nemi na probleme svojih sugrađana. Imali su priliku da urade svoj posao, a nisu. Postavlja se pitanje zašto.

Premijerka nam je rekla da lokalna samouprava u vezi sa rešavanjem problema pijaće vode za Zrenjanin i 22 naseljena mesta nije konsultovala Vladu. Na taj način je umanjila krivicu lokalne vlasti u Zrenjaninu. Mi i zato tražimo izmenu zakona. Voda ne može biti roba, ni predmet trgovine. Ona je izvor života i kao takva ne može biti na prodaju.

Poražavajuća je statistika da Zrenjaninci žive 4 god kraće od ostalih građana Srbije i češće oboljevaju od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Od uvođenja zabrane upotrebe vode za piće nije bilo organizovanog i dostupnog pristupa čistoj vodi. To je bila obaveza lokalne samouprave.

Zbog iskrenog aktivizma i najboljih namera meta smo različitih interesnih grupa. Bez obzira na to, nastavićemo sa svim planiranim i akcijama iznenađenja.

Stay tuned.

(Visited 114 times, 1 visits today)