Predavanje peticije za promenu Zakona o komunalnim delatnostima

Predavanje peticije za promenu Zakona o komunalnim delatnostima

Nakon dva meseca prikupljanja potpisa, što u direktnom kontaktu sa građanima Zrenjanina, što onlajn, naši aktivsti su juče predali petaciju za promenu čl.5 Zakona o komunalnim delatnostima koji je omogućio da privatne firme obavljaju ovu vrstu aktivnosti.

Na konferenciji za štampu koja je održana istog dana u “Medija centru” ponovili smo zašto je neophodno izbacivanje spornog člana zakona. Prvo, voda je javno dobro i kao takva mora biti dostupna svima. Dozvolivši da privatna kompanija preuzme vodosnadbevanje, čelnici grada otvorili su mogućnost da cena vode u doglednoj budućnosti bude višestruko uvećana što bi dodatno produbilo socijalne razlike koje su već vidljive.

Dalje, postavlja se pitanje da li su bezbednost i zdravlje svih nas potencijalno ugroženi, jer se nigde u rešenju eksplicitno ne spominje ko i kako će kontrolisati rad postrojenja i kvalitet vode koje stiže do potrošača.

Ističemo da borba za dobijanje zdrave, pijaće vode zajednički bez obzira koju političku frakciju podržavamo. Sačekaćemo strpljivo novi saziv skupštine i insistiraćemo na tome da se naš problem konačno reši. Spremni smo da povećamo pritisak na vlast kako bismo to postigli.

Na kraju želimo da se zahvalimo svim organizacijama, a posebno građanima koji su bili uz nas u prethodnoj godini što učešćem na protestima, što potpisivanjem peticije i nesebičnim deljenjem informacija na društvenim mrežam što je problem sa kojim se kao grad suočavamo učinilo vidljivim ljudima širom Srbije.

(Visited 30 times, 1 visits today)