Hronologija

Rešenje o zabrani upotrebe vode

Sanitarni inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku APV donosi rešenje o zabrani upotrebe vode za piće

31. 07. 2003.
ZABRANJENA UPOTREBA VODE

Odlukom Pokrajinskog sanitarnog inspektora zabranjena je upotreba vode iz gradskog vodovoda zbog prekomerne koncentracije arsena. Izvršni odbor SO Zrenjanin prihvatio "Informaciju o aktivnostima na izgradnji fabrike vode". Razmatrane mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise.

20. 01. 2004.
POTPISAN UGOVOR ZA FABRIKU VODE

Ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan je sa kompanijom "S&A Capital" iz Čikaga. Ugovor je predviđao da gradnja fabrike budu završena do 30. maja 2006, a da vodu za piće građani dobiju avgusta 2007. Ugovor su potpisali gradonačelnik Goran Knežević i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija„ Bratislav Tomić.

28. 11. 2006.
TRI NEUSPELA TENDERA

U periodu od 2007. do 2009. godine tri puta su raspisani tenderi za izgradnju fabrike vode. Sva tri puta su poništeni. Opština Zrenjanin 2007. godine raspisala je novi konkurs za izgradnju fabrike vode - naknadno oboren zbog žalbe. Na novi tender, raspisan je u februaru 2008, prispele su ponude tri inostrane firme. Tender je predviđao da se fabrika pusti u rad u roku od godinu dana - u martu 2009. godine. Izvođač je trebalo da sklopi ugovor do kraja maja, a sa gradnjom fabrike bi valjalo početi tokom leta. U proleće 2009. godine oboren je i ovaj tender i ponovljeni su konkursi. Posle toga, priča o izgradnji fabrike vode je zamrla.

2007. - 2009.
NOVA NADA

JKP "Vodovod i kanalizacija" donosi odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Od tri ponude odabrana ponuda nemačke firme "WTE Wassertechnik".

2011.
NOVI UGOVOR O IZGRADNJI FABRIKE VODE

Ugovor o izgradnji fabrike vode, vredan 25,6 miliona evra, potpisan je u aprilu 2012. godine sa nemačkom firmom "WTE Wassertechnik". Rok za izvođenje radova bio je tri godine.

April 2012.
NAJAVA IZGRADNJE FABRIKE

Izgradnja fabrike vode u Zrenjaninu mogla bi da počne u martu naredne godine jer je kompanija "Vasertehnik", ispunila sve ugovorne obaveze, izjavio je tehnički direktor Jorg Koering.

Rekao je da u rukama ima rešenje za proizvodnju zdrave i čiste vode za piće, po evropskim standardima, što je dokazano i provereno na pilot-postrojenju.

28. 01. 2013.
VODA PO EU, A NE SRPSKIM STANDARDIMA

Odbornici SO Zrenjanin izglasali su raskidanje ugovora sa nemačkom firmom "WTE Wassertechnik" jer prečišćena voda ne bi ispunjavala srpske, već blaže uslove kakvi važe u EU. Iz "Wassertechnik" najavljen zahtev za naknadu štete.

2014.
NOVI POZIV ZA JAVNU NABAVKU

Objavljen poziv za ponudu javne nabavke za prečišćavanje vode.

19. 12. 2014.
JOŠ JEDAN UGOVOR O IZGRADNJI FABRUKE

Ovaj put Ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan je sa konzorcijumom, italijanskom kompanijom "Gruppo Zilio" i "Synertech" d.o.o." Beograd. Ugovo je bio vredan 6,5 miliona evra, sa rokom do 15. oktobra 2015. Predviđena prodaja vode vodovodu po ceni od od 28 evrocenti po kubiku. Rokovi završetka izgradnje fabrike vode više puta su menjani i produžavani. Iskrsle su teškoće s propisima po kojima privatni investitor ne može da se bavi ugovorenom delatnošću. Rad je prekidan i zbog tehničkih problema.

15. 02. 2015.
POČETAK GRADNJE

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je povodom početka radova na izgradnji gradskog postrojenja za prečišćavanje vode vrednog 6,5 miliona evra, da će Zrenjaninci do kraja godine piti zdravu pijaću vodu.

21. 10. 2015.
FINANSIJSKE GARANCIJE

Vlada Republike Srbije dala je finansijske garancije za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janić. On je naveo da su se time stekli i uslovi za nastavak izgradnje fabrike i dodao da će izvođač radova u najkraćem roku nastaviti sa poslom.

22. 03. 2016.
PROBNI RAD, USKORO VODA

Počinje probni rad fabrike vode u Zrenjaninu. Najavljeno da će nakon analiza voda biti puštana u zrenjaninski vodovodni sistem. Međutim, rad fabrike zaustavljen je veću novembru 2017. jer od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nije stiglo obećano odobrenje za rad. Sekretarijat je uskratio odobrenje uprkos tome što su prethodno uspešno završena sva predviđena ispitivanja koja su potvrdila potreban kvalitet prečišćene vode, kako na samom postrojenju tako i u gradskoj mreži.

15. 06. 2017.
PRIVATNA FIRMA NE MOŽE DA PROIZVODI VODU

Firma "Gruppo Zilio" najavila je tužbu zbog neizdavanja saglasnosti na tehničku dokumentaciju fabrike. Ministarstvo zdravlja obrazložilo da privatnik po zakonu ne može da se bavi javnim vodosnabdevanjem. Rešenje Ministarstva zdravlja, u kom se obrazlaže da privatni investitor po zakonu ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode, doneseno je nakon pomenutog raspisivanja nabavke, potpisivanja ugovora i izdavanja državnih garancija. Rešenje Ministarstva zdravlja je, takođe, u suprotnosti sa rešenjima Ministarstvu građevinarstva koje se tiču ove problematike, a pod čijom su nadležnosti komunalne delatnosti.

29. 12. 2017.
BRNABIĆ: ZRENJANIN NA KORAK OD PIJAĆE VODE

Zrenjanin je na korak do dobijanja zdrave pijaće vode, izjavila je u tom gradu premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je dobra vest da je fabrika završena, ali da postoji problem jer po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode. "U ovom trenutku grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku i da se dogovori oko komercijalnih uslova Vlade Srbije", rekla je Brnabić.

30. 01. 2018.
PROBNI RAD - USKORO

Investitor „Gruppo Zilio" najavio je da će fabrika vode uskoro početi sa probnim radom nakon čega bi trebalo da bude realizovana kupoprodaja pod uslovima koje u toku probnog rada dogovore investitor i budući kupac. Konzorcijum je saopštio da je 23. maja održan zajednički sastanak predstavnika investitora, Grada Zrenjanina, banke davaoca kredita i Vlade Republike Srbije, povodom rešenja problema početka rada fabrike vode u Zrenjaninu.

25. 05. 2018.
IZMENA ZAKONA

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o komunalnim delatnostima, kojima je omogućeno da privatne firme, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

07. 12. 2018.
NOVI PROBNI RAD

Postrojenje za prečišćavanje vode počelo je probni rad.

„Zahvaljujući izmeni dela zakona koja omogućava da u snabdevanju građana vodom delom mogu učestvovati i privatne firme“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

21. 12. 2018.
ZAUSTAVLJEN RAD FABRIKE VODE

Postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu privremeno je stalo sa radom zbog, kako su saopštili, mehaničkog zagađenja sirove vode iz bunara, koje je pretilo da ozbiljno ošteti opremu.

04. 04. 2019.
ČISTA VODA DO 10. JULA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do 10. jula poteče voda iz novog gradskog postrojenja za prečišćavanje u Zrenjaninu. "Izmenili smo i zakon kako bi privatni investitor pružao uslugu prečišćavanja vode", navela je premijerka.

26. 06. 2019.
KVALITET VODE NE ZADOVOLJAVA POTREBNE STANDARDE

Iz zrenjaninskog “Vodovoda i kanalizacije” stiglo je saopštenje da je vodosnabdevanje grada vodom iz postrojenja za prečišćavanje prekinuto jer kvalitet vode ne zadovoljava potrebne standarde. Vodosnabdevanje u gradu je u potpunosti preuzeo „Vodovod“.

28. 12. 2019.
ISTRAGA U TOKU

"Iako nije raskinut ugovor sa investitorom za zrenjaninsku fabriku vode, ni jedan jedini dinar nije isplaćen investitoru i neće biti isplaćen dok voda ne bude dovoljno dobra za piće", izjavila je premijerka Ana Brnabić dodajući da ohrabruje nadležne organe da nastave sa istragom u tom slučaju.

15. 01. 2020.
PRVA HAPŠENJA

Tri osobe koje su u vreme sklapanja poslova oko fabrike vode u Zrenjaninu bile na pozicijama gradskih čelnika su privedene. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom, zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica u vezi sa izgradnjom fabrike vode u Zrenjaninu.

13. 02. 2020.
FABRIKA RADI

Počelo je snabdevanje grada vodom iz novog postrojenja.

24. 02. 2020.
ČISTA VODA

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da stanovnici tog grada neće dugo čekati na skidanje zabrane na upotrebu vode.

"Želim da poručim građanima Zrenjanina da smo napokon uspeli da prečistimo vodu i stavimo je u okvire koje nalažu Zakon i Pravilnik“, naveo je Janjić.

07. 04. 2020.
TRAŽI SE UKIDANJE ZABRANE STARE 16 GODINA

JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo da je podnet zahtev pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji da se skine zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu.

05. 05. 2020.
GORI VODA IZ SLAVINE

Voda iz vodovoda po kvalitetu nije odgovarajuća za piće ni za pripremu hrane. U javnost procurela vest da iz slavina do krajnjih potrošača sem arsena nekako dopire i metan. Na društvenim mrežama se pojavio snimak iz južnog dela grada na kom voda iz slavine – gori. Iako zvaničnih informacija o uzrocima eksplozije još nema, iz fabrike nezvanično kažu kako sumnjaju da bi uzrok mogao biti upravo metan.

fotografija: autonomija.info

Decembar 2020.
FABRIKA NE ISPUNJAVA NIJEDAN USLOV

Stručna komisija JKP „Vodovoda i kanalizacije” objavila je da podatke po kojima fabrika vode u Zrenjaninu ne zadovoljava uslove definisane javnom nabavkom i da se u izveštaju komisije navodi kako od 34 razmatrana tehnička uslova fabrika nije ispunila nijedan.

Februar 2021.
(Visited 377 times, 1 visits today)