ZRAK osuđuje svaki vid nasilja na protestima koji su se održali proteklog vikenda

ZRAK osuđuje svaki vid nasilja na protestima koji su se održali proteklog vikenda

Ustavom je zagarantovano mirno okupljanje građana i protest. Dužnost i obaveza izveštača, koji su posebno ugroženi u ovakvim situacijama, je da o protestima obaveste javnost. Zato je neophodno da policija bude prisutna na svim skupovima.

Svedočili smo da je aktivista ZRAK-a i snimatelj Nezavisnog društva novinara Vojvodine Vladimir Šper, poprskan biber sprejom na građanskom protestu 4. decembra u Novom Sadu. Zahtevamo da se hitno pronađe počinilac ovog krivičnog dela, budući da je sav video materijal na kom se on vidi juče dostavljen nadležnima, a Vladimir Šper u svojstvu oštećenog dao iskaz u Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Aktivnosti ZRAK-a neće stati uprkos spremnim grupama koje čekaju odobrenje da krenu u kompromitaciju mirnih građanskih protesta. Znamo da su drvene palice spremne. Provokatori(ke) će biti dočekani mirno i dostojanstveno kao i do sada.

Mi ohrabrujemo sve građane i građanke da u skladu sa zakonom i sledeće subote iskažu svoje nezadovoljstvo promenama Zakona o referendum i eksproprijaciji. Od policije zahtevamo da obezbedi sigurnost svih učesnika na protestu.

(Visited 46 times, 1 visits today)