Udruženje građana “Zrenjaninska akcija” nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima

Udruženje građana “Zrenjaninska akcija” nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima

Zrenjaninci,

Udruženje građana “Zrenjaninska akcija” nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima, ali i podržava svaki dalji vid borbe za dobrobit građana Zrenjanina i Srbije.

“Zrenjaninska akcija” je udruženje nastalo od skupa građana koji su fokusarani na rešavanje lokalnih problema.
U svetlu događaja koji su se desili proteklih nedelja, želeli smo da usporimo malo sa lokalnim akcijama kako bi dali podršku srodnim ekološkim organizacijama koje su učestvovale u protestima širom Srbije.
Naši aktivisti su bili na blokadama u Beogradu, Subotici i Novom Sadu gde je jedan od njih i napadnut od strane kapuljaša i kriminalaca.
Većina nas je, u dogovoru sa organizatorima, ostala u Zrenjaninu.
Želimo da obavestimo zrenjaninsku javnost o našim daljim planovima i ciljevima od kojih ne odustajemo, a to su:

1. Nastavak borbe za čistu vodu

Nastavljamo sa sakupljanjem potpisa peticije za izmenu Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. koji je promenjen na slučaju zrenjaninske fabrike vode. Naš primarni cilj je rešenje problema, a sekudarni je krivična odgovornost za sve koji su umešani u kršenje zakona. Peticijom želimo da izvršimo pritisak na vlast da promeni zakon i time spreči nove krađe i pljačku sopstvenih građana, ali i spreči novo privatno javno partnerstvo.

2. Borba za čist vazduh

Mišljenja smo da fabrika Ling Long stoji od samog starta na nezakonitim temeljima, da je obavijena korupcijom i sumnjivim radnjama gde se zakon krši u skoro svakom segmentu. Zato želimo da našu energiju usmerimo u borbu da se fabrika uvede u zakonske okvire, i što se tiče izgradnje i što se tiče potencijalnog zagađenja.

Zato je ovo bitan momenat da vam najavimo da smo nabavili dva sertifikovana merača vazduha koje ćemo postaviti na detaljno isplanirana mesta koja će konstantno meriti relevantne podatke o zagađenju vazduha, kako pre tako i kada fabrika počne da radi.O ovoj važnoj temi ćemo vas u skorije vreme detaljnije upoznati.

Takođe, u potrazi smo za nezavisnom laboratorijom kojoj će naši aktivisti dostavljati uzorke vode iz izliva pomenute fabrike bez ikakve najave.

Ako bilo koji parametar merenja izađe iz zakonskih okvira, ZRAK će alarmirati javnost.

3. Borba za obilaznicu

Uskoro će se navršiti godinu dana od kako smo brojali frekfenciju kamionskog saobraćaja na kružnom toku u centru grada.

Do sada sadašnja vlast nije uradila ama baš ništa povodom ovog gorućeg problema.
Instalirali smo još nekoliko merača vazduha na samoj magistrali i uskoro ćemo ponovo prebrojati kamione, ali ćemo meriti i nivo buke na dva mesta.

Zato što zdrava životna sredina nema alternativu.

ZRAK podržava svaki vid borbe koji će doneti dobrobit građanima Zrenjanina i Srbije, kao što je borba protiv Rio Tinta, ali i svaku drugu iskrenu građansku i ekološku inicijativu.

Srdačan pozdrav,
aktivisti Zrenjaninske akcije!

(Visited 243 times, 1 visits today)